Om Gunnel

Gunnel Mauritzson brukar räknas till en av Sveriges främsta folksångerskor, men hon framträder också i angränsande sammanhang med både jazz, visa, psalmer och teatermusik som inramning. Hon komponerar och arrangerar även musik och undervisar i sång bl a vid folkmusikinstitutionen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. När hon 2001 tilldelades SKAP:s jubiléumsstipendium för folkmusiker sammanfattade juryn hennes arbete i motiveringen: "Gunnel Mauritzson gör musik som på ett självklart sätt länkar mellan himmel och jord - vardag och kärlek". Bland övriga utmärkelser märks tex:


2001 SKAP:s jubiléumsstipendium
2002 Gullinstipendiet 
2003 Stockholms läns landstings kulturstipendium
2009 Manifestpriset för bästa CD inom Folkmusik/visa för albumet "Det som sker..."


Gunnel har sitt ursprung från Gotland men är numera inte fast boende på ön. Hon har medverkat på flertalet CD-skivor och gjort konserter och kurser runt om i Sverige och utomlands. Hon har sitt eget band, GMB, och samarbetar bl a också med flamencogitarristen Erik Steen och med Vox Pacis - Fredens Röst, vilka arbetar med kulturutbyte och religionsdialog. Tillsammans med Vox pacis har Gunnel gjort bl a en konsertresor till Indien och Senegal, flera konserter i Sofia kyrka i Stockholm, och medverkat i föreställningarna "Antigone i Skärholmen", "Från ökenblues till hip hop", "En hip hop-kabaré i orten" och "Liv". 


Hon har också framträtt med musik för äldre i projektet Danskapellet kommer, med kombinationen folkmusik/tidig musik tillsammans med gruppen Brand New Calvados och även i andra skiftande konstellationer och projekt, t ex tidigare som medlem i folkmusikgruppen Gunnfjauns kapell, med Visby storband, Gotlandsmusikens jazzkvartett och UMO Jazz orchestra, med bl a Jan Allan och Georg Riedel vid årliga minneskonserter till Lars Gullin, med Anders Nyberg i flera körprojekt och med Björn Ståbi och Bengan Janson i gruppen Nåra. 

Gunnel har de senaste åren medverkat i flera sammanhang med kombinationen musik och teater. Bl a samarbetar hon med Peter Elmberg från Mundekulla retreatcenter m fl i föreställningen "Hemstannarna". 2008-2009 var hon med i musikpjäsen "Ljus;Gullin" som turnérade runt landet i regi av Riksteatern

Ett nytt samarbete med Gotlandsmusikens pianist Jean-Simon Maurin har resulterade i en CD som hade release mars 2014 under namnet GJOP - Gotland Jazz Operation Project. Medverkar gör också musikerna Anders Hagberg och Yasuhito Mori. 

Gunnel gör tillsammans med Leif Ottosson - dragspel och Dag Westling - sång och gitarr ett program kring emigrantvisor. 

Länkar: 

GJOP 
Vox Pacis
Erik Steen

Mundekulla
Gotlandsmusikens jazzkvartett
Brand New Calvados
Gunnfjauns kapell